Informatie voor verwijzers

Binnen de Ketenzorg Dementie Zaanstreek/ Waterland vinden we het wenselijk dat er duidelijkheid is in het diagnostiekpad dementie en dat de behandeling zo uniform mogelijk is. In de behandeling staat casemanagement centraal. Binnen de regio Zaanstreek/ Waterland zijn er verschillende aanbieders voor casemanagement, die allemaal vertegenwoordigd zijn in de Ketenzorg en onderling samenwerken.

Het diagnostiekpad verschilt per regio Zaanstreek en Waterland is daarom in twee verschillende stroomdiagrammen gezet. In het algemeen zijn er een aantal mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is dat u als huisarts zelf de diagnostiek doet. Er is een duidelijk NHG standaard hierover. Bij twijfel of vragen over diagnostiek en/of verwijsmogelijkheden kunt u ook contact opnemen met de kaderhuisartsen ouderengeneeskunde (informatiegegevens hieronder). U kunt, als u zelf de diagnostiek doet, verwijzen naar casemanagement.

De verwijzingen gaan naar Geheugenpoliklinieken. Hier zijn er verschillende van:

  1. De geheugenpolikliniek van De Zorgcirkel of Evean of Dijk en Duin. Een team bestaande uit een specialist ouderen geneeskunde, casemanager en psycholoog onderzoeken de patiënt en starten zo nodig casemanagement. Bij verwijzing naar Dijk en Duin geldt dat er sprake moet zijn van een psychiatrisch component. Dijk en Duin heeft naast eigen casemanagement ook een samenwerking met Evean.
  2. De geheugenpolikliniek in het ziekenhuis (WLZ of ZMC): de neuroloog of geriater. Zij verwijzen als een casemanager noodzakelijk is naar Dijk en Duin.
  3. Een mogelijkheid bij jong dementerenden (<65 jaar) is te verwijzen naar VUMC in Amsterdam. Dijk en Duin casemanagement is gespecialiseerd in jong-dementerenden en bij de diagnose dementie zal de patiënt daar naar toe verwezen worden.